20. април 2022.

Новости


Додела диплома матурантима Средње школе „Краљица Јелена“

Завршни испит ученика образовнoг профила кувар

Матурски испит ученика образовног профила туристичко-хотелијерски техничар

„ДАНИ КРАЉИЦЕ ЈЕЛЕНЕ“

Недеља 09. јун 2024.године – Ученици и наставници наше школе на манифестацији „Дани краљице Јелене“ у порти манастира Градац

Манифестација „Наслеђе краљице Јелене“

Поводом обележавања манифестације „Наслеђе краљице Јелене“, ученици Средње школе „Краљица Јелена“ израдили су паное са ликом и делом краљице и ктиторке Јелене Анжујске. Ученици одељења (I-1, II-2 и III-1) на часовима ликовне културе и ликовне секције заједно са наставницом Маријом Л. Анисијевић, истакли су лик и дело поменуте владарке.Ученици су на радовима приказали задужбину краљице Јелене, која представља духовно благо овог краја. Осликавајући краљичин лик и дело, истакли су несебичну љубав, поштовање и залагање владарке у образовању и описмењавању сиромашног становништва.Краљица Јелена је оставила неизбрисив траг у културном и духовном животу народа . И након 710 година од њеног упокојења, манастир Градац је место духовног, историјског и културног просветљења, што потврђује и обележавање манифестације „Наслеђе краљице Јелене“.

аутор текста Марија Анисијевић Ладолеж

Промоција Средње школе,,Краљица Јелена“

Тим за маркетинг Средње школе ,,Краљица Јелена“ реализовао је промоцију Плана уписа за предстојећу школску годину у основним школама на територији наше општине, а исту су реализовали наставници стручних предмета из три подручја рада: Снежана Драшковић, Стефан Драшковић, Александар Медаревић, Иван Костић, Лука Ђековић и Јелена Кошанин. Наставници су информисали ученике о предностима средњег стручног образовања.Претходне недеље нашу школу су посетили ученици осмог разреда Основне школе ,,Јошаничка Бања“, у пратњи одељењског старешине и директорке школе. Поред наставника стручних предмета, присутним ученицима се обратила и директорка школе Марија Трикош. Ученици су имали прилику да се информишу о образовним профилима и да упознају школу.

Радионице „Проговори да видим ко си“

Школа културе говора за младе“ и „Српско рукописно наслеђе“ Поводом обележавања манифестације „Наслеђе краљице Јелене“, ученици Средње школе „Краљица Јелена“ учествовали су у радионицама „Проговори да видим ко си- Школа културе говора за младе“ и „Српско рукописно наслеђе“.

Матура ученика Средње школе ,,Краљица Јелена“

Промоција инклузивног образовања и пројекат УЧИМО СВИ ЗАЈЕДНО

Право на образовање почиње са правом сваког детета на приступ квалитетном и инклузивном образовању и васпитању. У циљу промовисања система инклузивног образовања у Средњој школи ,,Краљица Јелена” дана 28. 05. 2024. године реализован је пројекат ,,Учимо сви заједно” и у оквиру пројекта промoвисан инклузивни буквар. Општина Рашка у сарадњи са УНИЦЕФ-ом и Министарством просвете, уз подршку Делегације ЕУ у Србији, реализовала је овај пројекат у нашој школи. Догађај има за циљ да укаже на важност и позитиван утицај инклузивног образовања. Присутнима су се обратили:

 • директорка Средње школе „Краљица Јелена“, Марија Трикош и начелник Општинске управе  Рашка господин Слободан Ристовић.

Промотивном догађају су присуствовали:

 • представници локалне самоуправе;
 • руководилац Школске управе Краљево, госпођа Бојана Маринковић;
 • директори школа и предшколске установе из Рашке;
 • директори јавних предузећа и установа;
 • представници Војске Србије;
 • сестринство манастира Градац;
 • представници услуга социјалне заштите;
 • представници Удружења особа са инвалидитетом;
 • представници Канцеларије за младе Рашка;
 • ученици, родитељи и сарадници.

            Окосница овог промотивног догађаја је заједничко осликавање слова које чине реченицу „Учимо сви заједно“, у ком су учествовали ученици, наставници и представници локалне заједнице. Тиме шаљемо јавности снажну поруку о важности једнаког статуса све деце у оквиру школске заједнице, са идејом да је школа успешна и има заокружену функцију само ако су у њој сва деца равноправна без дискриминације, раздвајања и изузетака.

Матурантски плес.

Анђели живе у нашим срцима

Поводом обележавања ,,Недеље сећања и заједништва“ у Средњој школи ,,Краљица Јелена“ организована је интерактивна радионица ,,Буди ми друг“, у оквиру које су ученици одељења I-2 (образовни профил економски техничар) заједно са наставницом Маријом Л. Анисијевић говорили о својим осећањима, проблемима и толеранцији. Будимо подршка другима; Будумо подршка себи; Верујмо у себе; Чувајмо; Опраштајмо; Подржимо; Волимо и негујмо различитости су теме о којима су ученици говорили у оквиру радионице и посветили их невино настрадалим жртвама у Основној школи ,,Владислав Рибникар“, Малом Орашју и Дубони

Радови наших уечника на конкурсу ликовна уметност и рециклажа одржаног у Скопљу.

Међународна изложба стваралаштва за децу и омладину „Стварање и израда радова од амбалажног отпада 2023. године“. Ученици Средње школе „Краљица Јелена “ из Рашке су постигли запажене резултате на Међународном такмичењу одржаном у Скопљу. Награђени ученици су учествовали на поменутом такмичењу које се одржава већ тринаест година, а школске 2023/2024. године организовано је од стране Дечијег културног центра и Еуро-Екопак-Скопље у Скопљу.Тема за ову годину на Међународној изложби стваралаштва је била „Стварање и израда радова од амбалажног отпада“.Ученици одељења I-1 (образовни профил туристички техничар) су са наставницом ликовне културе Маријом Л. Анисијевић израдили радове од рециклажног материјала и постигли запажене резултате.Награђени ученици су: Викторија Младеновић, Младен Стевановић, Милорад Видић, Лука Саковић и Алекса Сарић.

аутор текста Марија Ладолеж Анисијевић

Општинска смотра рецитатора ,,Песниче народа мог“

Данас је у Дому културе у Рашки одржана Општинска смотра рецитатора ,,Песниче народа мог“ на којој су учествовали и ученици Средње школе ,,Краљица Јелена“. У јакој конкуренцији, ученица Анђела Лазић, одељење III-2 (образовни профил економски техничар) остварила је запажене резултате и пласман на следећи ниво такмичења.

Предметни наставник и ментор ученице је Бојан Пајовић.

Дан сећања на страдале у НАТО бомбардовању 1999. године

У знак сећања на Милицу Ракић и сву децу страдалу у НАТО бомбардовању 1999. године.Ученици Средње школе „Краљица Јелена“ данас су у пратњи наставника посетили војну касарну „Стефан Немања“ у Рашки. Том приликом су обишли богослужбену просторију посвећену Светом Симеону, у оквиру којих су присуствовали предавању војног свештеника отаца Милоша Коцића о настанку и развоју верске службе у Војсци Србије.Након излагања оца Милоша, ученици Средње школе „Краљица Јелена “ присуствовали су историјском часу одржаном у просторијама Спомен собе 37. моторизоване бригаде.

Светски дан вода

Овај значајан датум за битисање садашњег човека, као и будућих покољења, обележава се 22. марта. Циљ обележавања је повратак човека природи и природним решењима за отклањање загађења једног од битног ресурса – воде. Како да смањимо поплаве, суше и загађења воде? Низом активности и манифестацијама широм света подиже се свест о овим проблемима. Наша школа је дала допринос у обележавању овог празника на часу географије. Час се реализовао на кеју ушћа реке Рашке у Ибар. Наставница географије Душица Петровић заједно са одељењем I-1 (образовни профил туристички техничар) причали су о еколошким темама у циљу очувања заштите животне средине, а тиче се утицаја воде на здравље и развој свести о значају очувања извора чисте воде.

Сајам аутомобила у Београду 

Ученици Средње школе ,,Краљица Јелена“ у пратњи предметних наставника посетили су Сајам.

Међународни дан среће – 20. Март

У нашој школи је и ове године обележен Међународни дан среће. Ученици одељења II-1 и наставница Весна Тодоровић су на часу српског језика и књижевности обележили Међунардни дан среће.Ученици су имали задатак да напишу одговоре на питања шта је за њих срећа и шта их чини срећним. Покушавајући да одговоре на та питања, ученици су закључили да је срећа повезана са здрављем, породицом, богатством, уживањем у животу, задовољством, сигурношћу, љубављу. Затим је сваки ученик добио свој колачић среће, у коме се налазила порука о срећи. Ученици су читали своје поруке и заједно са наставницом дискутовали о њима.

Окружно такмичење у футсалу

Oдржано је 18. 3. 2024. године у Краљеву. Ученици Средње школе ,, Краљица Јелена“ освојили су ДРУГО МЕСТО у финалу.

Међународни дан броја ПИ

Међународни дан броја Пи је тајна која до данас инспирише научнике и љубитеље математике. Овај дан се обележава сваке године 14. марта широм света.Број Пи је ирационалан број. Он нема тачну вредност, због чега се користи његова приближна вредност 3.14. Гледајући према западном обележавању датума, 3 је ознака за март, а 14 за дан.Како је 14. марта рођен и Албер Ајнштајн, ученици одељења II-2 (образовни профил економски техничар) су заједно са наставницом математике Бранкицом Сочанац обележили овај дан кроз одговарајуће активности.Ученици су припремили презентацију, израдили паное и упознали присутне са његовим значајем у науци.Обележавање овог датума има за циљ подизање свести о важности математике и њеној улози у обликовању света.

Општинско школско такмичење у футсалу

Честитке нашим ученицима фудбалерима и наставнику Ацковићу за освојено 1. место.

Међународни дан матерњег језика

Међународни дан матерњег језика се обележава сваке године 21. фебруара широм света. Овај дан обележава се са циљем да прослави све језике у свету, језичку разноликост, а тиме и заједнички уважи све различитости међу људима. Наставник српског језика Бојан Пајовић и библиотекарка Душица Петровић одржали су заједнички час са ученицима одељења I-1 (образовни профил туристички техничар). О важности обележавања матерњег језика прикладна је мисао чувеног Душка Радовића која се односи на српски, али и на све матерње језике: ,,Волите српски језик сваког дана помало.

„Колико је јак твој мост“-такмичење

У организацији Факултета за машинство и грађевинарство у Краљеву одржано је такмичење ученика средњих школа у моделирању и тестирању макета мостова од шпагета.Ученици Средње школе ,, Краљица Јелена“ Новак Максимовић, Данило Караџић и Стефан Марковић, одељење II-3 (образовни профил машински техничар за компјутерско конструисање) учествовали су на поменутом такмичењу и на најбољи начин представили школу. Предметни наставник ученика је Милан Милићевић.

„Читајмо гласно“

На позив Друштва школских библиотекара Србије који је упућен свим школским библиотекарима да се укључе у седму акцију „Читајмо гласно“ поводом обележавања Националног дана књиге, 28. фебруара, наша школа са својим ученицима, школском библиотеком и предметом српски језик и књижевност се и ове године одазвала врло радо овој занимљивој акцији.Ученици одељења I-2 (образовни профил економски техничар) заједно са школском библиотекарком Душицом Петровић и наставником српског језика и књижевности Бојаном Пајовићем, ову активност су реализовали ван школских клупа са жељом да афирмишемо актере наше локалне заједнице, да се бар данас сете своје омиљене књиге или да прочитају ново штиво. Читање је симболично почело тачно у 5 до 12 (11.55), што представља крајње време да се окренемо неговању књиге и културе, под слоганом „Хоћеш нешто да ти прочитам“, на градском тргу нашег града.

Међународни сајам туризма

Међународни сајам туризма је један од најзначајнијих туристичких догађаја у нашем региону.Ове године се одржава у периоду од 22. 2. до 25. 2. 2024. Ученици, наставници и педагог Средње школе ,,Краљица Јелена“ посетили су сајам туризма, који је саставни део Годишњег плана рада школе за школску 2023/2024. годину.

Састанак директора средњих школа – предлог Плана уписа за 2024/2025. год.

У част рођења песника Лазе Костића

 • „Међу јавом и мед сном
 • Срце моје самохрано,
 • ко те дозва у мој дом?
 • Неуморна плетисанко,
 • што плетиво плетеш танко
 • међу јавом и мед сном…“

Овом песмом је билиотекарка, Душица Петровић, почела час у част рођења песника Лазе Костића. Час се реализовао заједно са наставницом српског језика и књижевности и одељењем II-2 (образовни профил економски техничар).

Лаза Костић је рођен 12. фебруара 1841. године у Ковиљу (Војводина), у богатој грађанској породици. Материјално обезбеђен, могао је да се посвети читању и учењу, тако да је за своје време био један од најобразованијих српских писаца.

Међународни дан заштите података о личности

У ери развоја интернета , сви смо свакодневно изложени опасности да будемо злоупотребљени у електронским комуникацијама. Дан заштите података о личности почео је да се обележава од 1981. године, отворен за потпис Конвенција о заштити лица у односу на аутоматску обраду личних података, први правно обавезујући међународни уговор у овој области. Обележава се сваке године, последње недеље у јануару месецу, са циљем упознавања и подизање свести јавности о значају заштите података о личности и унапређења примене принципа заштите података, као и указивања свим руковаоцима података на законске обавезе и одговорност за кршење права. Одељење I-2 (образовни профил економски техничар) заједно са наставницом информатике и рачунарства Марјаном Максимовић и библиотекарком Душицом Петровић, дали су свој допринос у обележавању овог значајног датума.

Награђени радови наших ученика

Ученици Средње школе ,,Краљица Јелена“ Лидија Радевић (одељење I-2) и Лазар Живковић (одељење I-2) учествовали су на ликовном конкурсу ,,Слава на висини Богу и на земљи мир, међу људима добра воља“ и остварили су следеће резултате: Лидија Радевић- прво место, Лазар Живковић- друго место.

У радној посети код нашег ученика ♥️

Ове, као и претходних година, одељењски старешина одељења III-3 Јелена Кошанин је заједно са наставницом географије Душицом Петровић посетила ученика овог одељења, Лазара Котуровића, који похађа онлајн наставу због свог инвалидитета. Повод је био Лазарев рођендан. Другари из Лазаревог одељења су се потрудили да примене практична знања која су стекли у школи и направе рођенданску торту за свог другара. Лазар Котуровић је ове године матурант Средње школе „Краљица Јелена”.

Међународни дан особа са инвалидитетом

Директорка наше школе Марија Трикош заједно са нашим ученицима на обележавању Међународног дана особа са инвалидитетом у организацији Удружења за помоћ лица са посебним потребама Рашка.

Међународни дан људских права

Међународни дан људских права се у свету обележава 10. децембра. Тим поводом, у Средњој школи „Краљица Јелена“ час грађанског васпитања био је посвећен овом датуму. Радионицу је водила наставница српског језика и књижевности и грађанског васпитања Александра Сочанац. Назив радионице је Како се Пепељуга изборила за своја права?Час је био осмишљен тако да се у уводном делу ученици, уз помоћ наставнице, присете која су то људска права, као и Душановог законика. Након тога, наставница је прочитала делове Универзалне декларације о којима су ученици дискутовали.Ученици, подељени у три групе, имали су задатак да се присете бајке Пепељуга и да из исте идвоје права која су овој јунакињи ускраћена. Ученици су износили своја критичка мишљења, као и начине на које се Пепељуга изборила за своја права.

Спој уметности и технологије

Наставница ликовне културе Марија Ладолеж Анисијевић је одржала угледни час у одељењу И-1 (образовни профил туристички техничар) на тему:Графички дизајн.Ученици одељења И-1 су са наставницом израђивали цртеже у информатичком кабинету, у присуству наставника рачунарства и информатике- М. Максимовић и Ч. Кучевића.Ученици су током часа користили два програма за рад. Опробали су се у изради графичког дизајна,користећи своје знање и вештине у цртању, у програму Инксцапе (Инк скејп), користећи се алаткама зацртање Пен Тоол (оловком) и Ноде Тоол.Осим тога, користили су и алате-Стар/Полyгон Тоол и Елипсе за цртање геометријских облика.Такође, опробали су се и у изради цртежа у програму МС ПАИНТ (пејнт)- без помоћи алатки за стилско и обликовано извлачење линија, користећи се мишом за слободно цртање и брисање линија.Час је успешно реализован, а ученици су презентовали познавање градива.

Објављен је 6. број школског листа ,,Краљичина реч“.

Дан школских библиотекара

Званични дан обележавања је последњи понедељак у октобру, мада се од 2008. године цео месец октобар обележава као месец школских библиотека. Обележавање месеца и Дана школских библиотека треба да укаже на важну улогу библиотеке и библиотекара у остваривању циљева образовања и васпитања. У складу с тим циљевима, у нашој школи је и ове године обележен Дан школских библиотека.

66. Међународни сајам књига у Београду

Међународни београдски сајам књига под слоганом ,,Живеле књиге“ почео је 21. октобра и трајаће до 29. октобра.Ученици Средње школе ,,Краљица Јелена“ у пратњи предметних наставника посетили су 66. Међународни београдски сајам књига.

Живеле књиге! Ученици другог разреда одељења II-2 (образовни профил економски техничар) су са наставницом ликовне културе Маријом Л. Анисијевић обележили66. Међународни сајам књига у Београду.На часовима ликовне секције оплеменили су калиографским писмом своје радове и том приликом су истакли лепоту и богатство речи и слике у једном делу.Радови ученика су изложени у холу школе.

Радионица „Трговина људима“

Европски дан против трговине људима се обележава 18. октобра и има за циљ подизање свести о потреби за спречавањем и сузбијањем трговине људима.О овом глобалном проблему је одржано предавање у нашој школи, на часу одељењског старешине у одељењу II-4 (образовни профил кувар), које су одржале директорка Марија Трикош, одељењски старешина Катарина Каровић Младеновић и наставник Душица Петровић.

,,Традиционално јело на савремен начин“

Средња школа ,,Краљица Јелена“ учествовала је на такмичењу ,,Традиционално јело на савремен начин“, које је организовала Туристичка организација Нови Пазар. Наша школа је освојила ДРУГО место.

Дан борбе против природних катастрофа

Ученици наше школе, одељење I-3 (механичар моторних возила) заједно са наставницом географије Душицом Петровић дали су допринос у обележавању овог датума, тако што су посетили просторије Црвеног крста у Рашки.У оквиру теме секретарЦрвеног крста Рашке Бранка Михаjловић нас је упознала са припремама и деловања Црвеног крста у условима елементарних непогода и природних катастрофа.

Пословни изазов

Први у низу регионални Пословни изазов успешно је одржан 4. 10. 2023. године у Чачку.Ученица Средње школе ,,Краљица Јелена“, Милица Покимица (одељење IV-2), учествовала је на такмичењу средњошколаца у предузетничким вештинама ,,Пословни изазов“ у организацији Достигнућа младих у Србији и са тимом освојила 2. место.

Промоцији Interreg Adrion- Pronacul пројекта

Ученици првог разреда Средње школе ,,Краљица Јелена” имали су прилику да присуствују промоцији Interreg Adrion- Pronacul пројекта у сарадњи са локалном самоуправом под називом ,,Културно и природно наслеђе као ресурс за одрживи развој туризма ширег подручја- просторно културно-историјска целина Стари Рас и Сопоћани (општина Рашка и Нови Пазар).Промоција је уприличена у форми квиза знања културног и природног наслеђа нашег подручја, приликом чега је ученицима уручен промотивни материјал као што су мајице, свеске, хемијске и фасцикле.

,,Туризам и рурални развој“

Ученици одељења II-1 (образовни профил туристички техничар) и предметни наставници агенцијског и хотелијерског пословања Снежана Драшковић и Стефан Драшковић, обележили су овај датум.Ученици су имали задатак да на часу припреме пано на тему ,,Туризам и рурални развој“, а наставници су усмеравали ученике током израде.

Крос РТС

22.9.2023.године одржан је крос Ртс, где је учешће имала и Средња школа Краљица Јелена. Крос је одржан на игралишту Фк Бане Рашка, где су учествовале и Основна школа Рашка, Сутјеска као и Гимназија.Наши ученици су постигли запажене резултате:

Ученице

 • Дуња Рајић – 1 место
 • Кристина Вељковић – 2 место
 • Милица Максимовић – 2 место
 • Кристина Николић – 3 место
 • Тамара Крушевац – 3 место

Ученици

 • Милош Ђурдјевић – 1 место
 • Лазар Чекић – 2 место
 • Војин Кнежевић – 3 место
 • Далибор Васић – 3 место

Радионица о предузетништву

У овој школској години школа је потписала Протокол о сарадњи са Регионалном агенцијом за просторни и економски развој Рашког и Моравичког округа. У оквиру програма су активности ,,Знањем до посла“ и ,,Предузетништво“. Услуге каријерног вођења и саветовања намењене су младима, како би спознали своје способности и потенцијале и донели адекватне услуге у домену избора занимања. У нашој школи је одржана радионица, везана за предузетништво, у трајању од 13. 09. до 14. 09. 2023. Групу је чинило 15 полазника образовног профила економски техничар.С обзиром на то да наша школа има три подручја рада и више образовних профила, урадиће се радионице за све ученике према њиховом интересовању.