22. март 2012.

Кувар

  • Припрема, сервира и декорише – предјела (хладна и топла), салате и зимнице, супе, чорбе и потаже, готова јела, јела по поруџбини, јела са роштиља, јела од риба, варива и прилоге, основне посластице;
  • Саставља јеловник и мени карту;
  • Израђује основне калкулације.
  • Кувари свој посао обављају прављењем свих врста топлих и хладних јела.
  • Задатак кувара је да припремају многобројна јела, тако да морају познавати усклађеност намирница, па чак и рецепте ретких и специфичних јела. Код прављења јела је, осим да буду укусна, потребно и да буду лепо декорисана.
  • Зависно од задатака које извршавају и зависно од величине кухиње у којој раде кувари могу бити распоређени по задацима. Главни кувар или шеф кухиње надгледа рад кувара и организује рад кувара. Кувари израђују јела, док им у томе помажу помоћници који припремају намирнице које ће се користити и асистирају у припреми јела. Када је јело готово, аранжери га сервирају и декоришу.
  • Одговорности кувара:
  • Одабир намирница за припремање јела
  • Одабир технологије припремања
  • Аранжирање јела
  • Прављење листе јела за припрему
  • Вођење рачуна о личној хигијени и хигијени средстава и простора
  • Вештине и особине које би требало да има кувар:
  • Добро здравље
  • Спретност
  • Уредност
  • Развијена чула вида и укуса
  • Здрав коштано-зглобни систем
  •  Маштовитост
  • Санитарна књижица