- Припрема, сервира и декорише – предјела (хладна и топла), салате и зимнице, супе, чорбе и потаже, готова јела, јела по поруџбини, јела са роштиља, јела од риба, варива и прилоге, основне посластице;
- Саставља јеловник и мени карту;
- Израђује основне калкулације.
- Кувари свој посао обављају прављењем свих врста топлих и хладних јела.
- Задатак кувара је да припремају многобројна јела, тако да морају познавати усклађеност намирница, па чак и рецепте ретких и специфичних јела. Код прављења јела је, осим да буду укусна, потребно и да буду лепо декорисана.
- Зависно од задатака које извршавају и зависно од величине кухиње у којој раде кувари могу бити распоређени по задацима. Главни кувар или шеф кухиње надгледа рад кувара и организује рад кувара. Кувари израђују јела, док им у томе помажу помоћници који припремају намирнице које ће се користити и асистирају у припреми јела. Када је јело готово, аранжери га сервирају и декоришу.
- Одговорности кувара:
- Одабир намирница за припремање јела
- Одабир технологије припремања
- Аранжирање јела
- Прављење листе јела за припрему
- Вођење рачуна о личној хигијени и хигијени средстава и простора
- Вештине и особине које би требало да има кувар:
- Добро здравље
- Спретност
- Уредност
- Развијена чула вида и укуса
- Здрав коштано-зглобни систем
- Маштовитост
- Санитарна књижица